Nie tylko porto: czego spr贸bowa膰 w Portugalii (wino i nie tylko)馃嵎

Zdj臋cia i tekst: Aleksandra Bogus艂awska

Ach, wino w Portugalii… To temat d艂u偶szy i g艂臋bszy ni偶 rzeka Douro, bo przecie偶 tam produkuje si臋 i pije wino ju偶 od tysi膮cleci. Od czego艣 jednak trzeba zacz膮膰, mam wi臋c dla Was mini-przewodnik po winach i innych trunkach kt贸rych koniecznie musicie spr贸bowa膰 w Portugalii!

Ogromnym plusem wina w Portugalii jest przede wszystkim jego cena.聽艢wietne wino kupimy ju偶 za 2 euro (a nawet jeszcze mniej), wa偶ne 偶eby by艂o portugalskie i w szklanej butelce. Przyznam szczerze, 偶e kupuj膮c alkohole w Portugalii nigdy nie trafi艂am 藕le i zawsze mi smakowa艂o (mo偶e to portugalskie s艂o艅ce?). Tak偶e luz, bez problemu co艣 znajdziecie dla siebie.

Wino w Portugalii sprzedaje si臋 wsz臋dzie. Wystarczy, 偶e znajdziecie Pingo Doce czy inny wi臋kszy spo偶ywczak, nawet je艣li jest wyprodukowane dla Jeronimo Martins to i tak b臋dzie pyszne. Oczywi艣cie istniej膮 te偶 sklepy specjalistyczne sprzedaj膮ce lepsze trunki, nie polecam tylko kupowa膰 wina w sklepikach z pami膮tkami, bo tam b臋dzie najdro偶sze. Mo偶ecie te偶 pr贸bowa膰 wina w restauracji, kieliszek kosztuje od 2 euro.

W Porto polecam sklepik Garrafeira do Carmo, gdzie mo偶ecie wybra膰 spo艣r贸d setek najlepszych portugalskich alkoholi. Sprzedaj膮 tam alkohole z nieco wy偶szej p贸艂ki, a i tak ceny rzadko przekraczaj膮 15 euro za butelk臋. Mo偶na je zreszt膮 zam贸wi膰 z ich strony (nie jestem kole偶ank膮 w艂a艣ciciela, polecam bo lubi臋 to miejsce).

To czego spr贸bowa膰 w Portugalii? Lecimy!


Porto

Najpopularniejsze i najbardziej znane wino z Portugalii: porto, port-wine, portwajn. Nazwa chroniona, mo偶e by膰 robione tylko w Portugalii. Jest wzmacniane, do sfermentowanych winogron o mocy 7% dodaje si臋 spirytusu winnego. Produkt ko艅cowy ma ok. 20% alkoholu. Potem porto pakuje si臋 do beczki, transportuje do Vila Nova da Gaia gdzie dojrzewa.

Podstawowe rodzaje porto:

  • Ruby 鈥 mocno czerwone, bardzo s艂odkie wino butelkowane po dw贸ch latach w beczce. Najta艅sze, za to przepyszne.
  • Tawny 鈥 le偶akuje powy偶ej 3 lat, jest bardziej wytrawne, korzenne i o z艂oto-br膮zowym zabarwieniu. Tawny cz臋sto mieszane jest z r贸偶nych rocznik贸w, st膮d bywa 10, 20, 30-letnie (tzn. w butelce jest wino zmieszane z r贸偶nych rocznik贸w np. z ostatnich 10 lat). Rodzajem tawny z podanym „prawdziwym” rocznikiem jest colheita.
  • Vintage 鈥 wino z absolutnie najlepszych rocznik贸w (jaki rocznik najlepszy? Ustala specjalna komisja), najdro偶sze. Takie wino mo偶e dojrzewa膰 po kilkadziesi膮t, a nawet kilkaset lat.

O wszystkich rodzajach porto聽mo偶ecie o poczyta膰 tutaj. Porto jest zazwyczaj z winogron czerwonych, rzadziej z bia艂ych. Jak najlepiej pozna膰 porto? Oczywi艣cie w porcie Porto! Serio, w Porto s膮 dziesi膮tki winiarni organizuj膮cych degustacje (od 10 euro), podczas kt贸rych spr贸bujecie r贸偶nych rodzaj贸w tego trunku i opowiedz膮 Wam dok艂adnie o procesie jego powstawania.

Najpopularniejsze marki porto to: Offley, Cockburns, Grahams, Ferreira, Taylor’s, Kopke.

+ Madera (madeira)

Z portugalskiej wyspy pochodzi inne wino wzmacniane, madeira. Nieco podobne w smaku do porto, charakteryzuje je dojrzewanie „na ciep艂o”, kiedy wino podgrzewa si臋 do 40-50 stopni aby szybciej fermentowa艂o.


Vinho Verde

Nawet jego nazwa, czyli „zielone wino”, sugeruje ju偶 z czym b臋dziemy mieli do czynienia. Vinho verde聽pochodzi z regionu Minho na samej p贸艂nocy kraju (tam, gdzie Braga) i jest m艂ode, 艣wie偶e, lekko musuj膮ce i zazwyczaj bia艂e. Nie jest to szczep winogron, a spos贸b wytwarzania trunku. Wi臋kszo艣膰 vinho verde trzeba pi膰 p贸ki s膮 艣wie偶e, czyli maj膮 od 8 do 18 miesi臋cy. Bardzo polecam, jest wspania艂e!

Portugalskie wino bia艂e i czerwone

W Portugalii jest mn贸stwo szczep贸w wina rosn膮cych wy艂膮cznie w tym pa艅stwie, dlatego ci, kt贸rzy si臋 znaj膮: kupujcie szczepy kt贸rych nie znacie. Laicy: szukajcie nazw szczep贸w kt贸re najbardziej portugalsko brzmi膮 (Rabo de Ovelha,聽Baga de Louro,聽Roupeiro to tylko kilka przyk艂ad贸w).

Innym wyznacznikiem jako艣ci jest napis DOC, czyli聽Denomina莽茫o de Origem Controlada. To system certyfikacji region贸w. Tak naprawd臋 w sklepie znajdziecie najwi臋cej wina z regionu w kt贸rym si臋 w艂a艣nie znajdujecie, ale je艣li nie wiecie na co si臋 zdecydowa膰, to polecam region Douro z kt贸rego pochodz膮 najwspanialsze i najpopularniejsze wina o bogatym smaku.

Najpopularniejsze wina bia艂e w Portugalii pochodz膮 z region贸w p贸艂nocnych: Minho i Tr谩s-os-Montes (p贸艂noc przy granicy z Hiszpani膮) oraz z Alentejo.聽Portugalia ma jednak najwi臋cej odmian wina czerwonego, kt贸re wyrabia si臋 w ca艂ym kraju. Najpopularniejsze s膮 te z regionu Douro, gdzie do ich wyrobu zacz臋to wykorzystywa膰 aromatyczne winogrona przeznaczane te偶 na porto. Innymi znanymi regionami jest D茫o i Alentejo.


Niekt贸re regiony winne Portugalii i ich najpopularniejsze szczepy winogron 馃崌

  • Douro:聽Touriga Nacional,聽Touriga Franca,聽Tinta Barroca
  • Minho (vinho verde):聽Loureiro, Alvarinho, Arinto
  • D茫o:聽Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro
  • Lisboa: Castel茫o, Arinto, Touriga
  • Alentejo:Alicante Bouschet,聽Tinta Roriz,聽Roupeiro

W poszukiwaniu najlepszego wina przydadz膮 si臋 te artyku艂y:


Moscatel

Jest to portugalska odmiana muskata, bardzo aromatycznego wina deserowego. Regiony s艂yn膮ce z jego produkcji to p贸艂wysep Setubal i Douro. Niekt贸re moscateis s膮 dodatkowo wzmacniane innym alkoholem, maj膮 wtedy ok. 20%.


Inne (pyszne) trunki

Ginja,聽ginjinha

Kwa艣ne wi艣nie zanurza si臋 w mocnym alkoholu, dodaje cukru i w ten spos贸b rodzi si臋 ginja. Bardzo popularna zar贸wno w艣r贸d starszych, jak i m艂odszych Portugalczyk贸w. Wsp贸艂cze艣nie popularnym sposobem picia ginjinhii jest nalewanie jej do kieliszk贸w z czekolady. W Lizbonie jest te偶 s艂ynna knajpka-okienko A Ginjinha do kt贸rego wieczorami ustawiaj膮 si臋 spore t艂umy.

Licor Beir茫o

Na pocz膮tku wytwarzany jako lekarstwo na b贸le brzucha, jego dok艂adny sk艂ad jest tajemnic膮 firmy ale wiemy, 偶e robi si臋 go z zi贸艂 i nasion sprowadzanych z ca艂ego 艣wiata. Bierao ma 22%, pije si臋 go z lodem lub w koktajlach.

Likiery owocowe

Najs艂ynniejsze pochodz膮 z Azor贸w, na przyk艂ad je偶ynowy (amora), z marakui, banan贸w, ananas贸w. W Portugalii kontynentalnej popularny jest likier pomara艅czowy oraz… kasztanowy.

Aguardente

W艂a艣nie tym wzmacnia si臋 porto! Ma ok. 35-40% i jest jak brandy lub koniak. Na Maderze aguardente z trzciny cukrowej jest mieszane z miodem i cytrynami, tworz膮c trunek poncha.


Kt贸ry trunek najbardziej Wam smakowa艂 w Portugalii? Dajcie zna膰 w komentarzach :)

Prosz臋 nie promuj swoich link贸w w komentarzach, dzi臋ki!

  • Hrabina Weltmeister

    Wpis przeczytalam z wielk膮 przyjemno艣ci膮! Kiedy by艂am w Portugalii by艂am jeszcze zbyt m艂oda, 偶eby doceni膰 portugalskie trunki. Teraz z ch臋ci膮 bym tam wr贸ci艂a i spr贸bowa艂a przynajmniej tych najwa偶niejszych. P贸ki co chyba zainwestuje w butelk臋 porto 馃榿

  • Magda

    Uwielbiam testowanie wina, chocia偶 nie dane mi by艂o jeszcze pr贸bowa膰 porto :) Chocia偶 ostatnio z RPA przywie藕li艣my butelk臋 wina, kt贸re dojrzewa艂o w butelkach po porto w艂a艣nie, podobno ma niezwyk艂y czekoladowy smak – dam zna膰, jak sprawdzimy ;)