Matcha: superfood z Japonii + pomysł na zdrowy, letni deser

Zdjęcia i tekst: Aleksandra Bogusławska

Jeśli miałabym wymienić jeden smak który najlepiej zapamiętałam z Japonii, byłaby to matcha. Brałam udział w ceremonii parzenia tej herbaty, piłam ją w herbaciarni w świątyni buddyjskiej, wcinałam serniki z matchą, ale przede wszystkim zajadałam LODY. Tego lata spróbowałam odtworzyć ten smak we własnej kuchni :)

Co to jest matcha? To sproszkowana zielona herbata. I to najzdrowsza ze wszystkich herbat! Ma mnóstwo przeciwutleniaczy, pomaga walczyć z chorobami i procesami starzenia, przyspiesza metabolizm… Dzięki sporej ilości kofeiny działa też jak filiżanka mocnej kawy :)

To właśnie matcha jest otoczona w Japonii największym szacunkiem i używa się jej w ceremonii parzenia herbaty. Pije się ją też na codzień, po prostu rozpuszczając jej małą łyżeczkę we wrzątku. Ponieważ w Japonii matcha jest obecna od tysięcy lat, znajdziecie tam tysiące deserów z nią: serniki, ciasteczka, musy, kawa, pączki, KitKat, lody… To właśnie po kanapki lodowe najchętniej biegaliśmy do 7eleven w Kioto. Zjadaliśmy je całe jeszcze po drodze do domu, były tak pyszne.

Z tęsknoty właśnie za tym smakiem wymyśliłam swój letni deser-smoothie z matchą. To bardzo lekka i niesamowicie zdrowa przekąska, na te momenty kiedy macie ochotę na słodkie ciastko, batonik czy właśnie lody. Świetna po wysiłku fizycznym: ma mało węglowodanów, ale sprawi, że poczujecie się najedzone.
Jogurt dostarczy Wam zdrowych bakterii, matcha pomoże spalić kalorie, a chia zapewni proteiny i białeczko. Dodaję też malin – zainspirował mnie przepis na lody od Kuchni Jogurtowej i odkryłam, że maliny z matchą tworzą bardzo ciekawe połączenie :) Jeśli przed przygotowaniem włożycie jogurt Naturalny Gęsty Bakoma do lodówki, będzie on miał jeszcze bardziej kremową konsystensję, dzięki czemu deser będzie zupełnie jak lody!

Spróbujcie tylko na początku czy smak matcha Wam odpowiada, dla niektórych nawet mała łyżeczka na kubek jogurtu może być wystarczająca :)


Moje smoothie-deser-podróż do Japonii

Nasiona chia zalewam 3 łyżkami wody i zostawiam na kilka minut, tak żeby nieco spuchły. To znaczy robiłabym tak, ale jestem leniuchem i po prostu wsypuję chia do jogurtu.
Mieszam jogurt Naturalny Gęsty Bakoma z matcha, dodaję miodu do smaku. W osobnej miseczce uciskam widelcem maliny a potem polewam nimi jogurt. Dekoruję malinami i matchą.

Takie smoothie uwielbiam też jeść na śniadanie, kiedy posypuję je swoją domową granolą. W ten sposób każdy dzień zaczynam od deseru i wspomnień z Japonii, nie może być nic lepszego :)

Wersja do picia:

Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma jest, jak sama nazwa wskazuje, bardzo gęsty :) Dlatego jeśli wolicie smoothie do picia, wystarczy zmieszać jogurt, matchę i chia w blenderze z mlekiem (od krowy lub migdałowym). Potem na wierzch wylać takie ugniecione maliny i gotowe!


Partnerem wpisu jest Bakoma – dziękuję za wspieranie firm które wspierają Duże Podróże! ❤️

Proszę nie promuj swoich linków w komentarzach, dzięki!