Kulinarna podróż: Tacos z wędzonym kurczakiem i awokado

Zdjęcia i tekst: Aleksandra Bogusławska

Po prawie pół roku poza domem wróciłam do Krakowa… i od razu zaczęłam tęsknić za podróżami. W takich sytuacjach robię sobie coś pysznego, coś co przypomina mi o dalekich krajach. Zainspirowana Kuchnią Jogurtową wybrałam meksykańskie tacos z kurczakiem i awokado :)

Powroty do domu dla nikogo nie są łatwe. Nawet mimo tego, że za oknem panuje wakacyjna pogoda i dni są jeszcze długie, tęskni mi się za pięknymi plażami, wiatrem we włosach, cudownymi widokami… Od dziecka chciałam też pojechać do Meksyku i nawet miałam trochę „świra” na punkcie tego kraju. Słuchałam muzyki, oglądałam zdjęcia, czytałam o historii. Poniższy przepis łączy takie tęsknoty i marzenia, odpalajcie więc muzykę, róbcie tacos i przenoście się do ciepłych krajów!

Kukurydziane tortille do tacos można bez problemu kupić w sklepie, ale ponieważ z mężem staramy się jeść zdrowo i domowo, przygotowałam je sama. Na zdjęciach nie wyglądają aż tak apetycznie jak sklepowe, ale smakują o niebo lepiej.
Przepis na tortille to połączenie przepisów z blogów Kwestia Smaku i Wyprawa Kulinarna:
2 szklanki mąki kukurydzianej mieszam z 1/2 szklanki mąki pszennej i odrobiną soli. Wkładam 55 gram masła i chwilę ucieram, robię małe wgłębienie i wlewam 3/4 szklanki gorącej wody. Urabiam porządnie, robię z tego 10 równych kul i wkładam w folii do lodówki na co najmniej godzinę. Potem wystarczy rozwałkować i smażyć placuszki na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku oleju. Tortille smażę po minucie z każdej strony tak, by nie były zbyt suche. Pycha!

    • 1/4 kapusty białej
    • 1/4 kapusty czerwonej (kapusty muszą być mniej-więcej tego samego rozmiaru)
    • 1 cebula czerwona
    • 1 marchewka
    • 1 kwaśne jabłko
    • 1 wędzona pierś kurczaka (może być też wędzone tofu)
    • 1 awokado
    • kolendra (lub pietruszka)
    • 8 gotowych tacos

    Sos:

    • 150 g jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (może być miód)
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • sól, pieprz

Tacos z wędzonym kurczakiem i awokado

Kapusty szatkuję, cebulę kroję na połówki krążków, trę marchewkę, jabłko kroję na paseczki. Wkładam wszystkie składniki do jednej dużej miski i mieszam.

Łączę porządnie wszystkie składniki sosu, a następnie dodaję do warzyw.

Wkładam wszystko do taco, a na górę dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i awokado. Posypałabym wszystko kolendrą ale jej nie lubię, zamiast tego dodałam pietruszkę.

Przepis jest bardzo prosty i wykonanie wszystkiego zajmuje tylko 15-20 minut (jeśli tortille są już gotowe). To super przekąska na podwieczorek lub imprezę :)

Więcej wskazówek jak przyrządzać oryginalne i pyszne dania z jogurtem znajdziecie na KuchniaJogurtowa.pl

 

 

Wpis powstał we współpracy z Bakomą. Dziękuję za wspieranie firm, które wspierają Duże Podróże!

Proszę nie promuj swoich linków w komentarzach, dzięki!

  • Monika Sza

    Wygląda pysznie! Ja też zawsze przy gotowaniu słucham muzyki, która pasuje do jedzenia :D

  • O mamo, najgorzej – trafić na zdjęcia pysznego jedzenia w środku nocy!